LU Botāniskajā dārzā tuvojas negaidīts notikums - tuvākajās dienās savu pirmo ziedu Tropu siltumnīcas baseinā vērs Krusa viktorija. Precīzi paredzēt auga ziedēšanas laiku nav iespējams, jo to ietekmē dažādi faktori.

Pasaules botāniskajos dārzos viktorijas parasti audzē vienu vasaru un specifisko mikroklimata prasību dēļ katru gadu to sēj no jauna. Šogad pirmo reizi vairāku gadu laikā ir izdevies iespaidīgo ūdensaugu pārziemot Tropu baseinā, un marta sākumā tam ir izaudzis pirmais ziedpumpurs. Viktorija iesēta pagājušā gada februāra beigās, pirmais zieds uzziedēja 2019. gada 14. jūnija naktī. Ar mākslīgo apgaismojumu ir panākti optimāli augšanas apstākļi, lai augs ne tikai pārziemotu, bet arī uzziedētu.

Krusa viktorija Victoria cruziana ir viens no lielākajiemm ūdensaugiem pasaulē. Tās lapas diametrs var sasniegt 2 m. Savvaļā Krusa viktorija sastopama lēni tekošos ūdeņos Argentīnā, Paragvajā un Bolīvijā. Viktorijas ir pazīstamas ar savu ziedēšanas specifiku - tās uzzied vakarā ar baltu ziedu, ar smaržu un izdalīto siltumu piesaistot apputeksnētājus. No rīta zieds aizveras. Tās pašas dienas vēlā pēcpusdienā zieds atveras otrreiz, jau viegli iekrāsojies rozā tonī. Pret rītu zieds aizveras pavisam un nogrimst ūdenī, lai briedinātu sēklas.

Pašlaik Tropu baseinā bagātīgi zied arī krāsainā ūdensroze Nymphaea colorata, drīzumā gaidāmi sarkanās ūdensrozes N. rubra ziedi. 

   

Dalīties