Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā no 20. septembra līdz 11. oktobrim būs apskatāmas botāniskās ilustrācijas no spāņu zinātniskajām ekspedīcijām.

Spānijas vēstniecība sadarbībā ar Karalisko Botānisko dārzu Madridē un LU Botānisko dārzu piedāvā apmeklētājiem baudīt botānisko ilustrāciju mākslu, kas tapusi spāņu zinātnisko ekspedīciju laikā 18. un 19. gadsimtā.

Izstādi savas oficiālās vizītes laikā Rīgā atklāja Spānijas Deputātu kongresa priekšsēdētāja Meričela Bateta kopā ar savu Latvijas kolēģi, Saeimas priekšsēdētāju, Ināru Mūrnieci, kā arī abu botānisko dārzu direktoriem. Plašākai auditorijai izstāde pieejama apskatei no 20. septembra līdz 11. oktobrim.

Šogad LU Botāniskajam dārzam aprit 100 gadi, un, kā Spānijas vēstniece Latvijā Susana Kamara Angulo savā atklāšanas runā uzsvēra, šī izstāde ir dāvana Latvijas tautai, iezīmējot sadarbību starp abām valstīm, jo iepriekšējā gadā apritēja 100 gadi kopš diplomātisko attiecību izveides starp Latviju un Spāniju.

18. gadsimta otrajā pusē Spānija uzsāka apjomīgu pētniecības darbu, organizējot zinātniskās ekspedīcijas Amerikas dabas pētīšanai. Iniciatīva bija tik vērienīga, ka tās ietvaros tika īstenotas septiņas ekspedīcijas, kuru mērķis, cita starpā, bija “Dienvidamerikā sastopamo augu pētniecība, veidojot augu aprakstus, botāniskās ilustrācijas un herbārijus”. Spāņu botāniķi un mākslinieki, kuri piedalījās šajās ekspedīcijās, radīja izcilas manuskriptu, augu zīmējumu un herbāriju kolekcijas, kas mūsdienās glabājas Karaliskajā Botāniskajā dārzā Madridē.

Spānijas zinātnisko ekspedīciju dalībnieku – mākslinieku radītās zīmējumu kolekcijas veido unikālu botānisko mantojumu ne tikai no zinātniskā viedokļa, bet arī no tām piemītošo māksliniecisko, vēsturisko un kultūras vērtību viedokļa. Atzīstot to nozīmi, 2010. gadā spāņu zinātniskajās ekspedīcijās tapušās botāniskās ilustrācijas tika iekļautas UNESCO “Pasaules atmiņas” Latīņamerikas un Karību jūras reģiona reģistrā.

Izstādē kopumā apskatāmas 70 botāniskās ilustrācijas, kas ir izlase no divām nozīmīgām zinātniskajām ekspedīcijām – no Ipolito Ruisa un Hosē Pavona vadītās ekspedīcijas uz Peru Vicekaralisti un no Josē Selestino Mutisa vadītās ekspedīcijas uz Jauno Granadas Karalisti, kas šobrīd glabājas RJB-CSIC arhīvā.

Izstāde ir apskatāma LU Botāniskā dārza pasākumu telpā "Šķūnis" dārza darba laikā.

Ieeja bez maksas ar LU Botāniskā dārza ieejas biļeti.

Dalīties