Latvijas Universitātes (LU) Botāniskajā dārzā no 21. līdz 25. septembrim notiks kaktusu un citu sukulentu – pusdienziežu dzimtas augu izstāde, kur būs apskatāma Kaktusu un citu sukulentu biedrības entuziastu eksotiskie lolojumi.

LU Botāniskajā dārzā no 21. līdz 25. septembrim būs iespējams apskatīt kaktusus un supersukulentus jeb dzīvos akmeņus – Pusdienziežu dzimtas (Aizoaceae vai Mesembryanthemaceae) augus. Absolūtais vairākums šo augu dabā ir sastopami Dienvidāfrikā. Šie augi miljonu gadu laikā ir pielāgojušies D-Āfrikas Karru reģiona tuksnešainā, kalnainā apgabala raksturīgajiem apstākļiem: sausumam, tiešiem Saules stariem, karstumam, sāļai augsnei un tam, ka bieži vien vējš, dzenājot smiltis, ar tām apber augus.

Pašlaik dzimtā iekļautas 116 ģintis ar vairāk nekā 1800 sugām. Augu izskats ir dažāds – tie ir pielāgojušies uztvert un aizturēt to nelielo ūdens daudzumu, kas ir pieejams rasas vai reto lietusgāžu laikā. Tādēļ atgādina oļus, tiem var būt arī nelielas, biezas lapas. Atsevišķus Pusdienziežu dzimtas augus mūsu klimatā var audzēt vasarā kā viengadīgos augus, piemērotākās ģintis ir Drosanthemum, Lamparanthus un Mesembryanthemum. Audzēšanai istabā, siltumnīcā vai ziemas dārzā populārākas ģintis ir: Aloinopsis, Argyroderma, Conophytum, Dinteranthus, Faucaria, Fenestraria, Frithia, Gibbaeum, Glotyphillum, Lithops, Pleiospilos, Titanopsis, Trichodiadema. Augiem patiks labs apgaismojums un kopējs, kurš aizmirst tos apliet.

Izstādi papildinās arī kaktusi no Biedrības pārstāvju kolekcijām un Oleandru dzimtas augi Adenium („Tuksneša roze”).

Interesenti varēs saņemt atbildes uz jautājumiem attiecībā uz sukulentu audzēšanu, kā arī nelielos daudzumos augus iegādāties. Izstādi papildinās sanpaulijas no biedrības streptokarpu sekcijas kolekcijām.

Izstāde būs apskatāma Palmu mājas foajē LU Botāniskā dārza darba laikā.

 

Dalīties