Dārza uzturēšanai tik būtiskās laistīšanas sistēmas izveide ir Borisa un Ināras Teterevu fonda dāvana LU Botāniskā dārza simtajā jubilejā, kuru dārzs atzīmēja 2022. gadā. Nu darbi ir pabeigti un varam būt priecīgi un pateicīgi par milzīgo ieguldījumu dārza attīstībā un mūsu pašu darbinieku ikdienas atvieglošanā.

Kā pierādīja nu jau aizgājusī vasara, tad bez sistemātiskas laistīšanas dārzs zaudē savu burvību un dzīvīgumu. Daudz kas vēl jāapgūst, bet dārza darbiniekiem nodemonstrētā laistīšanas sistēma radīja pārliecību, ka nākamā vasara dārzā būs zaļa!

Kopumā vērienīgās sistēmas izveidei ierīkoti 2,2 kilometri cauruļu. Lielākajā dārza daļā caurules ievilktas, izmantojot beztranšeju metodi – bez rakšanas. Šī modernā cauruļu ielikšanas tehnoloģija ļāva sasniegt vajadzīgo rezultātu, pasargājot augu kolekciju no tehnoloģiju iejaukšanās. Lai īstenotu efektīvu divu veidu laistīšanu – kapilāro augu laistīšanas sistēmu un laistīšanas sistēmu ar izsmidzinātājiem (sprinkleriem), – notika maģistrālā ūdensvada tīkla un laistīšanas pievadu tīkla izbūve. Īstenota arī laistīšanas elementu un automātikas izbūve, kas kopumā dod iespēju neatkarīgai laistīšanai piecu zonu 77 augu grupās.

Pavisam kopā Borisa un Ināras Teterevu fonds Botāniskā dārza labiekārtošanas darbos ir ieguldījis 1,545 miljonus eiro lielu finansējumu. Ar fonda atbalstu dārzā atjaunoti dažādi stādījumi, iegādāta tehnika, pilnveidota infrastruktūra, labiekārtota publiskā telpa. Laistīšanas sistēmas ierīkošana ir noslēdzošais akcents dārza simtgadei veltīto vides sakopšanas darbu kārtā.

Augu laistīšanas sistēmas izveidi līdzfinansē Latvijas Universitāte, projektu kopumā administrē Latvijas Universitātes fonds.

Dalīties

Saistītais saturs

LU Botāniskais dārzs aicina amatniekus pieteikties Ziemassvētku tirdziņam
01.11.2023.

LU Botāniskais dārzs aicina amatniekus pieteikties Ziemassvētku tirdziņam

Augu kolekciju laistīšanas sistēmas izveide Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā turpinās
16.06.2023.

Augu kolekciju laistīšanas sistēmas izveide Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā turpinās