Māksliniece: Karine Paronyanc

6. jūlijā Latvijas Universitātes Botāniskā dārza vēsturiskajā pagrabā notiks mākslinieces Karine Paronyanc izstādes "Zemējums" atklāšana, kas būs viens no pasākumiem par godu Botāniskā dārza simtgadei. Šī izstāde ir pateicības žests un veltījums botāniskajam dārzam, kurā jau gandrīz gadu atrodas mākslinieces darbnīca, kā arī pārdomas par tradīciju vērtību un cilvēka tuvumu dabai.

Atrodoties vecā pagrabā, izstāde patiesi atbilst savam nosaukumam: ekspozīcija aicina skatītājus “sazemēties” gan tiešā, gan pārnestā nozīmē. Izstādē apskatāmo darbu galvenā tēma ir botāniskās fantāzijas un cilvēka mijiedarbība ar dabu, savukārt mākslinieks kļūst par starpnieku, kas savieno skatītāju ar viņu saknēm un atbrīvo no uzkrātās negatīvās enerģijas.

Šajā izstādē māksliniece Karine Poronyanc turpina attīstīt savu filozofiju “Māksla ar Bio zīmi” – ar pietāti pret dabas likumiem, radot darbus un ieliekot tajos radošus tēlus un ideju par cilvēka un vides harmonisku līdzāspastāvēšanu. Izstādes vadmotīvs ir vasaras saulgrieži: dzīvības kulminācija un cilvēka vienotība ar dabu. Visu gleznu pamatkompozīciju veido ziedu vainags. Tas vienlaikus simbolizē pļavu auglību, Visumu, bezgalības zīmi, kustību. Dabas cikls ir nepārtraukta un dinamiska kustība. Vainags – tas ir neatņemams Jāņu nakts simbols, tas saistīts ar dabu, tās ritmiem un cikliskumu. Gleznu kompozīcijas pamats - vainags - veidots pēc varavīksnes krāsu spektra principa, atklājot katras no septiņām pamatkrāsām dziļāko būtību, visas to nianses un daudzveidību. Vainaga vidus ir balts. Tā ir baltā gaisma, kas caurstrāvo pļavu. Balts, kā visa sākums, kā pamatu pamats.

Pateicoties neierastai telpas akustikai, māksliniece lielu uzmanību pievērsa ekspozīcijas audio noformējumam. Tādējādi titru un pavadošo tekstu vietā klausītāji dzirdēs grupas Kris&Oz vokālistes Kristīnes (Kristina Oz) balsi, akcentējot un izceļot mākslinieces pielietoto elementu semiotisko nozīmi. Tāpat "Zemējums" kļūs par vēl vienu Karine Paronyanc un elektroniskās mūzikas producenta Alekseja Siverenko (SHRI ALEX) kopprojektu. Līdztekus Kristīnes izpildītajam rečitatīvam izstādi pavadīs muzikālas kompozīcijas, kas radītas katram no darbiem, izmantojot dabas skaņas, kas ierakstītas gleznu tapšanas vietās - botāniskā dārza teritorijā.

Izstādes atklāšana notiks 6. jūlijā plkst. 19.00. Pasākuma laikā skanēs latviešu tautas instrumenta kokles dzīvā mūzika, bet izstādes centrā, lielā katlā tiks brūvēta “burvju” tēja no dārzā augošajiem tradicionālajiem ārstniecības augiem.

Izstāde būs apskatāma no 6. jūlija līdz 24. jūlijam dārza darba laikā, katru dienu no 10.00 līdz 21.00, iegādājoties ieejas biļeti dārza apmeklējumam.

Dalīties

Saistītais saturs

Atklāta mākslinieces Karine Paronyanc izstāde "Zemējums"
10.07.2022.

Atklāta mākslinieces Karine Paronyanc izstāde "Zemējums"