Jau ceturto gadu 18. maijā daudzos pasaules botāniskajos dārzos atzīmēs Augu aizsardzības dienu. Dažādas aktivitātes norisināsies arī LU Botāniskajā dārzā.

Augu aizsardzības dienā no plkst. 9.00 - 16.00 gaidīsim zinātkāros un it īpaši visu vecumu skolēnus. Būs iespēja pašiem izpētīt Botāniskā dārza reliktos, indīgos un aizsargājamos augus izzinošās orientēšanās takās. Pasākumā piedalīsies pārstāvji no LU Botāniskā dārza, LU Bioloģijas fakultātes, LU Ķīmijas fakultātes, LU Dabaszinātņu un matemātikas centra, Dabas aizsardzības pārvaldes. Botāniskajā dārzā būs vairākas āra "laboratorijas": Šūnu, Augu anatomijas, Ķīmijas, Mikrobioloģijas, Ūdeņu, Purvu un citas. Tajās skolēni kopā ar zinātniekiem varēs pētīt dabu un diskutēt, kā arī saņemt atbildes uz jautājumiem par iespējām studēt augstskolā, par studenta un zinātnieka ikdienu un pētījumiem.

  • Augu šūnas: Ieskaties šūnā! Kā šūnas vairojas, dzīvo un noveco. No kā "pārtiek" augu šūnas. Noskaidro, kur atrodas gēni.
  • Augu anatomija: Augs mikroskopā. Šūnu neparastās funkcijas. Augu audi - kādi ir to veidi un ko tie augam nodrošina.
  • Augu ķīmija: Kas ir dabīgie antioksidanti un kādēļ tie ir derīgi cilvēkiem. Atrodi augu dabīgos antioksidantus un mēģini tos noteikt!
  • Augi un mikroorganismi: Ieraugi neieraugāmo - mikrobi tuvplānā! Mikroorganismi uz augiem un augos. Kā mikroorganismi sadzīvo ar augu.
  • Augi un cita dzīva radība ūdenī: Ar aci redzamā un neredzamā dzīvība ūdenī - aļģes, augi, dzīvnieki.
  • Augi purvos: Latvijas purvu augi. Kā augs pielāgojas augšanai mitrumā. Kūdras veidošanās. Dažādi purvu veidi un to attīstība.
  • Augi - kukaiņēdāji: Kuri augi, kā un kāpēc ēd kukaiņus.
  • Augu vairošanās un pavairošana: Kas ir mēģeņu augi? Klonēšana. Vairošanās un pavairošana ar sēklām un dažādām auga daļām - skaties un izmēģini pats!
  • Augi un dabas parādības: Dažādas dabas parādības un norises.
 

Klasēm dārza apskates ekskursija gida pavadībā vienīgo reizi gadā - bez maksas! Lūgums laikus pieteikties pa tālruni 67450852.

 

Ieejas maksa: skolēniem Ls 0,50, pensionāriem un studentiem Ls 1,00, pieaugušajiem Ls 1,50.

Ieeja bez maksas: vienam skolotājam, kurš pavada klasi, pirmsskolas vecuma bērniem, internātskolu audzēkņiem, bērniem bāreņiem, LU studentiem un darbiniekiem, I un II grupas invalīdiem, politiski represētām personām, daudzbērnu ģimenēm.

 

Augu aizsardzības dienas fotogalerija no iepriekšējiem gadiem

 

Plant Conservation Day

   

Dalīties