Šonedēļ Latvijas Universitātes Botāniskā dārza tropu siltumnīcā būs novērojams īsais, bet krāšņais Viktorijas ūdensrožu ziedu plaukšanas mirklis.

Botāniskā dārza siltumnīcā ziedēs Paranas viktorija (Victoria cruziana). Šī suga dabā aug Paranas citās Dienvidamerikas upēs. Tupi indiāņu valodā 'Parana' nozīmē 'liels kā jūra'. Tā ir otra lielākā Dienvidamerikas upe, kas plūst līdz Atlantijas okeānam cauri Brazīlijai, Paragvajai un Argentīnai.

Dabā viktorijas zieds atplaukst naktī (baltā krāsā), bet nākamajā dienā ap pusdienlaiku tas aizveras, lai tās pašas dienas pievakarē, iestājoties krēslai, atvērtos otrreiz (rozā krāsā) un nākamajā rītā nogrimtu ūdenī briedināt sēklas.

LU Botāniskā dārza baseinā augošajai Viktorijai pirmais zieds uzplauka 11. jūnija naktī. Augam vēl ir vairāki lieli ziedpumpuri, kuri šonedēļ varētu plaukt cits pēc cita. Līdz ar to ir liela varbūtība, ka ierodoties Botāniskajā dārzā, apmeklētājam ir iespēja kļūt par liecinieku kādam no viktorijas ziedēšanas posmiem. Ziedi sasniedz aptuveni 20 cm diametru, bet peldošās lapas - līdz pat 1 m diametrā.

Šajā laikā dārzā vērojama rododendru bagātīgās ziedēšanas pēdējais cēliens ar košām krāsām un smaržu mākoni. To vietā sākas rožu, īrisu un peoniju ziedēšana.

Dalīties