Botāniskajā dārzā var iepazīties ar LU Fizikas un matemātikas fakultātes eksperimentu par būvkonstrukciju un apkures/dzesēšanas sistēmu energoefektivitāti un ilgtspēju Latvijas klimatiskajos apstākļos.

Projekta mērķis ir ilgtermiņā pārbaudīt energoefektivitāti un ilgtspēju piecos testēšanas stendos ar atšķirīgu ārējo norobežojošo konstrukciju risinājumu, kuru iekšpusē tiek uzturēti termiskā komforta apstākļi. Stendi ir 3x3 metrus lieli, galvenokārt veidoti no vietējām izejvielām un to montāža Botāniskā dārza teritorijā sākta oktobrī. Būvkonstrukcijas tiks testētas ar internetā bāzētu ēku energoefektivitātes aprēķina programmu HeatMod6. Analizējot iegūtos datus, novērtēs dažādu klimatisko faktoru ietekmi (gan īstermiņā, gan vairāku gadu periodā) uz atšķirīgo būvkonstrukciju stāvokli, siltuma zudumiem caur tām un izvērtēs siltumsūkņa efektivitāti apkures, dzesēšanas un ventilācijas nodrošināšanai, samazinot fosilo enerģijas avotu patēriņu.

Šāds pētījums Latvijā tiks veikts pirmo reizi. Pētījuma laikā izvērtēs faktisko energoefektivitāti mainīgajos Latvijas meteoroloģiskajos apstākļos. Tos salīdzinās ar vērtībām, kas iegūtas aprēķinos, izmantojot dažādus modeļtuvinājumus. Rezultātus pārbaudīs ar Latvijā spēkā esošo energoefektivitātes aprēķina metodi, kā arī detalizētāk ievērojot EN standartu nosacījumus. 

Liela praktiska nozīme pētījuma rezultātiem ir būvkonstruktīvo risinājumu pilnveidošanā un jaunu energoefektīvu konstrukciju izstrādē un popularizēšanā, kā arī rekomendāciju izstrādē Latvijas normatīvo aktu harmonizēšanai Eiropas Padomes direktīvas 2013/ES par ēku energoefektivitāti kontekstā.

Plašāka informācija par Energoefektivitātes monitoringa projektu: www.eem.lv

Dalīties