Pateicoties tveicīgajām jūnija dienām, LU Botāniskajā dārzā jau ir sākusies krāšņās rožu kolekcijas ziedēšana.

Sagaidot īstu vasaras iestāšanos,  Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā sākusies “rītausmas dieviešu” rožu ziedēšana. LU Botāniskā dārza kolekcijā ir aptuveni 100 dažādu sugu un šķirņu rozes. Latvijā agrākās rožu šķirnes sāk ziedēt jau jūnija sākuma un vēlākās zied līdz pat rudens salam. Mūsdienās izplatītākās rožu šķirnes selekcionētas no sugām, kuras ievestas no Ķīnas un Japānas. Tas noticis ne agrāk kā 19. gadsimtā. Izmantojot vien 11 sugas, mūsdienās ir izveidotas aptuveni 30 000 dažādas rožu šķirnes. Lielākā daļa LU Botāniskajā dārzā apskatāmo rožu ir selekcionētas Eiropā pēdējo 50 gadu laikā. Joprojām notiek Latvijas klimatam piemērotāko, Latvijas ziemās izturīgāko un LU Botāniskā dārza apstākļiem atbilstošāko rožu šķirņu atlasīšana. Kolekcijā ir floribundrožu, poliantrožu, klājenisko, parka, krūmrožu un tējhibrīdu šķirnes.

Rožu dabiskais izplatības areāls ir Eirāzija un Ziemeļamerika, taču mūsdienās tās tiek kultivētas teju visā pasaulē. Rozes izplatītas, galvenokārt, ziemeļu puslodē. Atsevišķas sugas spēj augt pat netālu no polāra loka. Tālākais rožu izplatības areāls dienvidu virzienos sasniedz tropu apgabalus. Rožu fosilijas atrastas jau terciāra perioda brūnogļu slāņos, kas liek domāt, ka šiem augiem ir vairāk nekā 40 miljonus gadu sena vēsture.

 

Par Latvijas Universitātes Botānisko dārzu

Latvijas Universitātes Botāniskais dārzs ir vecākais botāniskais dārzs Latvijā. Dārza 15 hektāru lielā brīvdabas teritorija, augu mājas un Tropu tauriņu māja nodrošina mājvietu ap 6000 dažādiem augiem, kā arī tauriņiem no Dienvidamerikas, Āzijas un Āfrikas tropiskajiem džungļiem, bet rīdziniekiem un pilsētas viesiem piedāvā skaistu pastaigu un kulturālas izklaides vietu. 

LU Botāniskais dārzs atrodas Rīgā, Pārdaugavā, Kandavas ielā 2. Vasaras sezonā dārzs apmeklētājiem būs atvērti no plkst. 10.00 līdz 21.00. Ieejas maksa LU Botāniskajā dārzā vasaras sezonā: skolēniem ar klasēm – EUR 1.90, skolēniem individuāli – 2.90 EUR, studentiem un pensionāriem – EUR 3.90, pieaugušajiem – EUR 4.90. Bezmaksas ieeja: pirmsskolas vecuma bērniem, Latvijas Universitātes studentiem un darbiniekiem, I un II grupas invalīdiem.

Dalīties