LU Botāniskajā dārzā tuvojas liels un ilgi gaidīts notikums - iespējams, jau šovakar savu pirmo ziedu Tropu siltumnīcas baseinā vērs iespaidīgā Krusa viktorija! Protams, nekļūdīgi paredzēt auga ziedēšanas laiku nav iespējams, jo to ietekmē dažādi faktori, taču pagaidām visas pazīmes liecina, ka krāšņais notikums varētu būt gaidāms 14.jūnija vakarā.

Krusa viktorijas (Victoria cruziana) baltais zieds atveras vakarā un ar savu smaržu un izdalīto siltumu piesaista apputeksnētājus. No rīta zieds aizveras. Tās pašas dienas vēlā pēcpusdienā tas atveras otrreiz, jau viegli iekrāsojies rozā tonī. Pret rītu zieds aizveras pavisam un nogrimst ūdenī, lai briedinātu sēklas.

Ja Krusa viktorija uzziedēs šovakar, tās atkārtotā ziedēšana rozā tonī būs vērojama sestdien, 15.jūnijā.

Krusa viktorija ir viens no lielākajiem ūdensaugiem pasaulē. Tās lapas diametrs var sasniegt 2 m. Savvaļā Krusa viktorija sastopama lēni tekošos ūdeņos Argentīnā, Paragvajā un Bolīvijā.

LU Botāniskais dārzs apmeklētājiem ir atvērts līdz plkst. 21.00. Ja vēlies izmēģināt veiksmi un ieraudzīt ziedošo Krusa viktoriju, ieplāno apmeklējumu vakara pusē. Krusa viktorija apskatāma Tropu siltumnīcas baseinā.

Par Latvijas Universitātes Botānisko dārzu

LU Botāniskais dārzs atrodas Rīgā, Pārdaugavā, Kandavas ielā 2. Maijā-augustā dārzs apmeklētājiem ir atvērts no plkst. 10.00 līdz 21.00. Ieejas maksa LU Botāniskajā dārzā: skolēniem ar klasēm – EUR 1.90, skolēniem individuāli – 2.90 EUR, studentiem un pensionāriem – EUR 3.90, pieaugušajiem – EUR 4.90. Bezmaksas ieeja: pirmsskolas vecuma bērniem, Latvijas Universitātes studentiem un darbiniekiem, I un II grupas invalīdiem.

Dalīties