No 3. februāra līdz 13. martam Palmu mājas vestibilā apskatāma LU Botāniskā dārza speciālistes Guntas Kokinas ģipša ciļņu izstāde "Botāniskais bareljefs".

Apvienojot savu brīvā laika aizraušanos un dārznieka profesiju, Latvijas Universitātes Botāniskā dārza speciāliste Gunta Kokina izveidojusi ģipša ciļņu sēriju. Katrs darbs tapis ar krietnu devu līdzpārdzīvojuma un lielu mīlestību. Bareljefos iemūžināti Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā sastopami augi, jo augi ir Guntas lielā kaislība. Izstāde LU Botāniskajā dārzā skatāma no 3. februāra līdz 13. martam, iegādājoties ieejas biļeti.

“Un atkal ausma!

Ar katru rītu no jauna

Es atklāju pasaules daili.”

Šķiet, ka Omārs Haijams šos vārdus veltījis Guntai, redzot, ar kādu mīlestību un zināšanām viņa rūpējas par Botāniskā dārza augiem, kuri to jūtot, lekni aug un uzzied krāšņiem ziediem. Gunta ir ne tikai augu feja un radoša dārzniece ar lielo burtu, bet sirdī arī māksliniece. Viņa apveltīta ar lielisku izdomu un izpratni par tehniskiem risinājumiem, lai pat neiedomājamākie eksperimenti vainagotos ar izciliem panākumiem.

Izstādes “Botāniskais bareljefs” darbi ir Guntas viena no daudzajām radošuma izpausmēm, kur mīlestība uz augu valsts daudzveidību savijas ar izaicinājumiem mazajā tēlniecībā. Botānisko bareljefu izgatavošanas tehnika apgūta 2019. gada rudenī pie meistares Margaritas Voitovičas (“MAG HANDMADE”). Pēc meistarklases apmeklēšanas radās ideja izveidot ģipsī nospiedumus augiem, kas izauguši Botāniskajā dārzā. Vairums augu izvēlēti to interesanto formu pēc, priekšroku dodot netradicionāla izskata lapām, ziediem un augļiem. Trausluma un izmēru dēļ lielākais izaicinājums bija Krusa viktorijas un karaliskās strelīcijas nospiedums. 

Darbu autorei vienmēr ir paticis darboties ar āmuriem, zāģīšiem, ēvelēm un visu citu, ar kuru palīdzību varējusi radīt ko jaunu. Gunta stāsta: “Laikam manī mīt amatniecības gēns. Vasarās, kad dzīvojām pie vecvecākiem, to vien darījām, kā darbojāmies pa vectēva darbnīcu. Man patīk viss tehniskais un skaistais. Man patīk radīt. Man patīk apgūt ko atšķirīgu un dvēselisku. Lai ir tā – neierasti! Auga bareljefs atklāj jaunu skatu uz floras pasauli. Tu it kā skaties uz augu, vari to apskatīt no visām pusēm, bet tad, kad tas tiek izliets ģipsī – ieraugi pavisam ko citu. Gluži kā ar pirkstu nospiedumiem, kuros arī var saskatīt skaistus viļņus, cilpas vai pat vijumus. Mīlu augus, mīlu savu darbu….mīlu būt tuvāk dabai!”

Dalīties