2020. gada 6. martā mūžībā devies selekcionārs un bijušais LU Botāniskā dārza direktors, LZA goda doktors, valsts emeritētais zinātnieks Aldonis Vēriņš (06.01.1929-06.03.2020).

Ražīgā darba mūža laikā Aldonis Vēriņš darbojies gan zinātnes un augu selekcijas, gan žurnālistikas laukā. Vēriņš pildījis gan Rīgas Dārzkopības un biškopības biedrības priekšsēdētāja pienākumus, gan žurnāla “Dārzs un Drava” zinātniskā konsultanta un galvenā redaktora pienākumus, gan ieņēmis citus amatus. Zinātniskajā darbībā A. Vēriņš ir devis lielu ieguldījumu dažādu kultūraugu selekcijā, jo īpaši lielziedu īrisu, gladiolu un peoniju selekcijas attīstībā, izveidojot vairāk nekā 400 gladiolu šķirnes. Par selekcionāra darbu saņēmis dažādus vietēja un starptautiska mēroga apbalvojumus.

Aldonis Vēriņš kā vieslektors labprāt piedalījās studentu apmācībā, atsevišķas ar lielziedu īrisu, gladiolu un peoniju selekciju saistītas tēmas nolasot LU Bioloģijas maģistra studiju programmas studiju kursa “Augu introdukcija un selekcija” studentiem.

1999. gadā Aldonis Vēriņš kā pirmais puķkopis Latvijā apbalvots ar atklātā sabiedriskā fonda „Tēvzeme” goda balvu par mūža ieguldījumu Latvijas puķkopības attīstībā. 1999. gadā apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeņa I pakāpes Zelta goda zīmi. 2001. gadā Latvijas Zinātņu akadēmija ievēlēja A. Vēriņu par LZA goda doktoru. 2008. gadā selekcionārs saņēmis Latvijas MK balvu par nozīmīgu ieguldījumu Latvijas puķkopības attīstībā. 2014. gadā publicēta Aldoņa Vēriņa monogrāfija  “Latvietis un viņa peonijas”, kurā apkopota plašā Vēriņa pieredze peoniju audzēšanā kopšanā.

LU Botāniskā dārza kolektīvs izsaka līdzjūtību Aldoņa Vēriņa tuviniekiem un draugiem, izcilo zinātnieku mūžībā pavadot.

Dalīties