Laikā, kamēr LU Botāniskā dārza siltumnīcas apmeklētājiem ir slēgtas, augu kopšanas speciālisti cītīgi strādā pie Sukulentu siltumnīcas pārveides, lai pēc ierastās darba kārtības atjaunošanas tā apmeklētājus varētu sagaidīt jaunā un uzlabotā veidolā.

Augu mājas ir senākā un zināmākā LU Botāniskā dārza iekštelpu ekspozīcija. Augu mājās ir apskatāma dažādu pasaules daļu flora – Āfrikas, Amerikas, Āzijas, Austrālijas un Eiropas silto reģionu augi. Augu mājas veido trīs atsevišķas siltumnīcas, kurās augi izvietoti pēc ekoloģiskā, ģeogrāfiskā un sistemātiskā principa, pielāgojot siltumnīcu apstākļus tiem, kas valda augu dzimtenē. Augu mājas veido trīs atsevišķas siltumnīcas - Subtropu, Tropu un Sukulentu. Sukulentu siltumnīcā aug tuksnešu un pustuksnešu augi, kas pielāgojušies dzīvei sausā un karstā klimatā ar krasām diennakts temperatūras svārstībām. Sukulentu siltumnīcas kolekcijā apskatāmi aptuveni 700 dažādi sukulentie augi no Amerikas, Āfrikas un citiem pasaules karstajiem un arīdajiem jeb sausajiem reģioniem.

Sukulentu siltumnīcas iekārtojuma pārmaiņas tiek veiktas, lai labāk demonstrētu sukulento augu daudzveidību un ģeogrāfiskās atšķirības. Sukulentu siltumnīcas pirmajā daļā ir apskatāmi augi no Ziemeļamerikas dienvidu, Centrālamerikas un Dienvidamerikas tuksnešiem un pustuksnešiem. Ekspozīcijā plaši pārstāvētas agavju (Agave), laimiņu (Sedum), eševēriju (Echeveria) ģintis un kaktusu dzimta (Cactaceae) ar mammilāriju (Mammillaria), astrofītu (Astrophytum), ferokaktusu (Ferocactus), opunciju (Opuntia), gimnokalīciju (Gymnocalycium), ehinopšu (Echinopsis), stenokaktusu (Stenocactus) u.c. ģintīm.

Sukulentu siltumnīcas otrajā daļā dominē no Āfrikas sausajiem reģioniem nākušie augi, īpaši lielā daudzveidībā - Dienvidāfrikas un Madagaskaras flora. Āfrikas sausajiem reģioniem raksturīgas sukulentās eiforbijas (Euphorbia), no kurām daudzas vizuālās līdzības dēļ nereti tiek jauktas ar kaktusiem. Ekspozīciju papildinās senēciju (Senecio) un kalanhoju (Kalanchoe) ģints pārstāvji. Pēc labiekārtošanas darbiem siltumnīcas vitrīnās būs apskatāma Dienvidāfrikas sauso reģionu sukulentā flora no Kāpzemes un Karū, piemēram, litopši (Lithops), stapēlijas (Stapelia), havortijas (Haworhia), gastērijas (Gasteria). Āfrikas sukulento floru siltumnīcas otrajā daļā papildinās arī mamilāriju (Mammillaria) un citu kaktusu kolekcija, kas pārstāv Ameriku sukulento floru.

Labiekārtošanas darbu ietvaros paredzēts apmeklētājiem atvērt arī trešo sukulentu siltumnīcas daļu, kurā būs apskatāms Āfrikas sukulentās floras ekspozīcijas turpinājums. Šeit varēs aplūkot aloju (Aloe) kolekciju, no kurām vispazīstamākie ir ārstniecības augi – kokveida (Aloe arborescens) un īstā aloje (Aloe vera), kā arī krassulu (Crassula) ģints un sansevjēru (Sansevieria) ģints kolekciju.

Paredzēts, ka Sukulentu siltumnīca apmeklētājiem jaunajā veidolā būs apskatāma 2020. gada vasarā. Aicinām sekot līdzi informācijai par Sukulentu siltumnīcas atklāšanu pēc pārveides LU Botāniskā dārza mājas lapā vai botāniskā dārza sociālajos tīklos.

Dalīties