Vadoties pēc ziedu plaukšanas ātruma, Latvijas Universitātes Botāniskā dārza kokaugu eksperti paredz, ka magnoliju pilnzieds varētu sākties jau šajā nedēļas nogalē.

Magnoliju ziedēšana katru gadu ir gaidīts notikums Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā, kas iezīmē aktīvās kolekciju ziedēšanas sezonas sākumu. Interesanti, ka Latvija ir viens no tālākajiem ziemeļu punktiem, kur magnolijas iespējams audzēt āra apstākļos (tiesa, tikai izturīgākās sugas un šķirnes). Magnoliju kolekcija, kas apskatāma Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā, ir senākā magnoliju kolekcija Latvijā – vecākās magnolijas sasniegušas jau 60 gadu vecumu un lielu koku izmērus. Kopumā botāniskā dārza brīvdabas ekspozīcijā ir apskatāmas 19 magnoliju sugas, šķirnes un varietātes. 

Magnolijas savu nosaukumu ieguvušas par godu franču botāniķim Pjēram Magnolam. Paleobotānikas pētījumi liecina, ka magnolijas ir vieni no senākajiem segsēkļiem-ziedaugiem pasaulē. Zinātnieki uzskata, ka magnoliju lielie, iespaidīgie ziedi ir saistīti ar seno augu izcelsmes vēsturi - laikā, kad radās magnolijas, bites vēl nebija gana daudz, lai kokus apputeksnētu, un par galvenajiem magnoliju apputeksnētājiem kļuva vaboles. Lai vaboles ar savu relatīvi lielo izmēru un svaru ziedus nenolauztu, tie attīstījās lieli un izturīgi. Šīs īpašības magnoliju ziedi ir saglabājuši līdz pat mūsdienām. Arī mūsdienās magnoliju ziedus apputeksnē galvenokārt dažādas vaboles, kā arī vējš.

Šobrīd visas pazīmes liecina, ka magnoliju kolekcija varētu sasniegt savu pilnziedu šajā nedēļas nogalē. To, cik ilgi pilnzieds turpināsies, paredzēt ir grūti, jo magnoliju ziedēšanas ilgumu stipri ietekmē laikapstākļi. LU Botāniskā dārza āra teritorija ir gana plaša, lai to varētu apmeklēt droši, tomēr atgādinām, ka botāniskā dārza apmeklējuma laikā ir jāievēro visi noteiktie Covid-19 vīrusa ierobežošanas piesardzības pasākumi un jāizvairās no drūzmēšanās.

LU Botāniskā dārza siltumnīcas apmeklētājiem līdz 12. maijam ir slēgtas, pieejama tikai āra teritorija. Līdz 12. maijam ieejas biļetes un abonementus iespējams iegādāties ar 25% atlaidi.

Dalīties