LU Botāniskā dārza Sukulentu siltumnīcā vērojama Vēbera agaves (Agave weberi) ziedēšana. Šobrīd apmeklētāji var vērot auga iespaidīgā ziedkāta attīstību, kas jau sniedzas ārā pa siltumnīcas jumta lūku.

Agaves ziedēšana ir ļoti īpašs notikums vairāku iemeslu dēļ. Pirmārt, agaves ziedkāts sasniedz iespaidīgu garumu – līdz pat 6 metru augstumu. Lai Sukulentu siltumnīcā agaves ziedēšana būtu iespējama, siltumnīcas griestos ir ierīkota īpaša lūka. Zieds parasti ir vērojams virs siltumnīcas jumta. Otrkārt, agave zied tikai reizi mūžā. Lapu rozete pēc noziedēšanas iet bojā. No lielās agaves rozetes attīstās sāndzinums, kas turpinās augt vecās agaves vietā.

Vēbera agaves, kuras ziedēšanu pavisam drīz sagaidīsim, dzimtene ir saulainā Meksika. Meksikā augu izmanto praktiskiem mērķiem – no agaves sulas izgatavo tradicionālu alkholisku dzērienu ‘pulke’ (pulque), ko izmanto gan dažādās reliģiozās ceremonijās, gan svētkos, savukārt no agaves lapām iegūst šķiedru.

Sukulentu siltumnīcā augošās Vēbera agaves precīzs vecums nav zināms, taču Botāniskā dārza speciālisti lēš, ka tā varētu būt vismaz 25-30 gadus veca. Jāpiemin, ka kopš aprīļa Sukulentu siltumnīca apmeklētājiem bija slēgta labiekārtošanas darbu dēļ, taču tagad siltumnīcas pirmā daļa, kurā apskatāma arī Vēbera agave, atkal ir pieejama. LU Botāniskais dārzs apmeklētājiem vasaras sezonā atvērts katru dienu 10.00-21.00.

Dalīties