No 18. jūlija līdz 2. augustam LU Botāniskā dārza Tropu tauriņu māja pārvērtīsies īstā pasaku valstībā, jo tajā būs apskatāms īpaši liels daudzums zilo morfīdu un citu tropisko tauriņu.

LU Botāniskā dārza Tropu tauriņu māja ir mājvieta dažādiem eksotiskiem tauriņiem no Dienvidamerikas un Āzijas. Krāšņie tauriņi, zaļojošā vide un siltumnīcas karstais, mitrais gaiss apmeklētājiem ļauj uz savas ādas izbaudīt līdzvērtīgas sajūtas ceļojumam uz tropiskajiem džungļiem. Ikdienā Tropu tauriņu mājā ir sastopami visdažādākie eksotiskie lidoņi, taču no 18. jūlija līdz 2. augustam Tropu tauriņu mājā gaidāms īpašs laiks, kad siltumnīcā vienuviet būs apskatāms īpaši liels tropisko lidoņu skaits – Tauriņu mājā savu pakāpeniski šķilsies un savu mūžu izdzīvos aptuveni 100 zilie morfīdi. Līdzās zilajiem morfīdiem, tauriņu mājā būs sastopami arī iespaidīgā izmēra pūčtauriņi. Tropu tauriņi mīl siltumu un sauli, tāpēc, lai tos novērotu īpaši aktīvus, iesakām Tropu tauriņu mājas apmeklējumu ieplānot dienas pirmajā pusē.

Savvaļā zilie morfīdi sastopami Dienvidamerikā, un tie neapšaubāmi ir vieni no krāšņākajiem Tropu tauriņu mājas iemītniekiem. Zilo morfīdu krāšņums slēpjas to izteiksmīgajā spārnu krāsojumā. Tauriņu spārnus klāj caurspīdīgas zvīņas, kas, atstarojot saules starus, veido zilo krāsu. Tieši tāpēc zilais tonis nav vienmērīgs un mainās atkarībā no gaismas krišanas leņķa. Šo tauriņu izskats ir krasi atšķirīgs, kad spārni sakļauti. Tad tie ir pelēkbrūni, ar septiņām viltus actiņām. Šīs divas dažādās dabas īpaši nozīmīgas ir zilo morfīdu izcelsmes vietā, jo palīdz paslēpties no putniem, kuri kāro tos apēst. Tauriņu nosaukums cēlies no sengrieķu miega dieva Morfija vārda.

Tropu tauriņu mājas apmeklējums ir iekļauts LU Botāniskā dārza ieejas biļetē - papildus biļete nav jāiegādājas. Ieejas biļešu cenas LU Botāniskajā dārzā: https://www.botanika.lu.lv/darba-laiks-cenas/darba-laiks-bilesu-cenas/

!! Atgādinām, ka Tropu tauriņu mājas apmeklējuma laikā jāatceras par piesardzību un jāievēro 2 m distance no citiem apmeklētājiem.

Dalīties