2020. gada oktobrī LU Botāniskajā dārzā notiks interešu izglītības programma “Telpaugu kopšana”. Dalībai programmā jāpiesakās iepriekš. Vietu skaits grupā ir ierobežots.

Interešu izglītības programma “Telpaugu kopšana” sastāv no četrām nodarbībām, kurās dalībnieki apgūst gan teorētiskas zināšanas, gan praktiskas iemaņas telpaugu kopšanā. Kursu vada LU Botāniskā dārza telpaugu kopšanas speciāliste Ingūna Gudrupa.

Visas nodarbības notiks LU Botāniskā dārza teritorijā. Programmas noslēgumā dalībniekiem, kas būs izpildījuši kursa prasības, tiks izsniegta Latvijas Universitātes apliecība par interešu izglītības programmas apguvi 12 stundu apmērā. Nodarbības notiks 13., 16., 20., 23. oktobrī no plkst. 18.00 līdz 21.00. 

Nodarbības tiks organizētas interaktīvā formā - dalībniekiem būs iespēja gan apmainīties ar pieredzi savstarpēji, gan konsultēties ar LU Botāniskā dārza speciālisti Ingūnu Gudrupu par sev aktuālajiem telpaugu jautājumiem. Uz praktiskajām nodarbībām iespējams līdzi ņemt savus augus.

Dalības maksa interešu izglītības programmā 1 personai: 80 EUR, studentiem un skolēniem (uzrādot derīgu apliecību) 66,12 EUR. Dalības maksa jāsedz ar pārskaitījumu vienā maksājuma reizē (apmaksas instrukcija dalībniekiem tiks nosūtīta pēc pieteikšanās). Dalības maksā ir iekļauts visu nodarbību apmeklējums, augsnes substrāti, augi un citi praktiskajām nodarbībām nepieciešamie materiāli. Dalībniekiem pašiem jānodrošina tikai trauks sukulentu kompozīcijas stādīšanai.

Ņemot vērā noteiktos pulcēšanās ierobežojumus, kurss šoreiz notiks mazā grupā. Iepriekšēja pieteikšanās interešu izglītības programmai ierobežotā grupas izmēra dēļ ir obligāta. Pieteikšanās un papildus informācija, rakstot uz e-pastu lina.krike@lu.lv (Līna Kriķe).

Nodarbību plānojums:

1.nodarbība: Telpaugu izvēle atbilstoši apstākļiem

Telpaugiem piemēroti augšanas apstākļi – temperatūra, gaisma, mitrums. Runāsim par vēsām un siltām telpām piemērotiem augiem un augiem, kas piemēroti gaišām un tumšām telpām. Apskatīsim debespusu un apgaismojuma nozīmi telpaugu kopšanā, kā arī pareizas augu laistīšanas jautājumus. Lai iepazītu telpaugu daudzveidību, dosimies izzinošā ekskursijā pa Augu māju siltumnīcām.

Nodarbības noslēgumā paredzēts praktiskais darbs: augu sēšana

2.nodarbība: Telpaugu stādīšana un augsnes substrāti

Otrajā nodarbībā pievērsīsimies jautājumiem, kas saistīti ar augsnes substrātu izvēli atbilstoši augu prasībām (skābummīļi, sululenti, lielie augi u.c.), kā arī mācīsimies tos sagatavot un pareizi augus pārstādīt.

Otrajā lekcijas daļa būs veltīta epifītu (bromēliju, paparžu) un kukaiņēdājaugu kopšanai.

Praktiskais darbs: sukulentu kompozīcijas stādīšana (līdzi jāņem trauks kompozīcijas stādīšanai, pārējie materiāli dalībniekiem tiks nodrošināti)

3.nodarbība: Lielo augu un eksotisko augļaugu kopšanas īpatnības. Augu pavairošana.

Lielie augi, to kopšanas īpatnības, augu apgriešana (palmas, fikusi, dracēnas, jukas u.c.).

Eksotiskie augļaugi (Kafija, vīģe, citrusi, banāns, ananāss, psīdija u.tml.)

Augu sēšana, pavairošana ar spraudeņiem. Kaitēkļu apkarošana.

Praktiskais darbs: telpaugu pavairošana ar spraudeņiem. Augu apgriešana (līdzi var ņemt savus telpaugus).

4.nodarbība: Ziedošie augi. Orhidejas.

Ziedošie augi. Vienreiz vai vairākas reizes gadā ziedošie. Ziemā ziedošie. Sīpolaugi. Orhidejas. Pārstādīšana. Miera periods. Mēslošana. Kaitēkļu apkarošana.

Praktiskais darbs: Orhidejas (Phalaenopsis) pārstādīšana

Dalīties