Aspidistras zieds

Aspidistras (tautā tiek dēvētas par mājas svētību) zina teju katrs, bet tās ziedēšanu var arī palaist garām, jo ziedi ir redzami īpašā vietā - uz sakneņiem.

Aspidistras ziedus ir diezgan grūti pamanīt – jāpašķir auga lapas, lai tos ieraudzītu, jo violetie ziedi izvietoti uz sakneņu muguriņas pie pašas augsnes, atgādinot zvaigznītes. 

Dabiski tā sastopama Japānā, Ķīnā, Taivānā un Indijā. Vēsajos un ēnainajos kalnu mežos aspidistras veido lielas audzes.

Ja vēlaties aspiditras audzēt mājās, tad noderēs šie padomi:

  • Aspidistras var audzēt gan vēsās telpās 10–16 grādu temperatūrā, gan siltākās. Dabā aspidistras aug koku paēnā, tāpēc tām nevajag ļoti daudz gaismas. Spilgtā saulē aspidistru lapas var izbalēt, kļūt dzeltenas. Taču tas nenozīmē, ka var to novietot istabas tumšākajā kaktā - lai augam veidotos skaistas, tumši zaļas lapas un tas ziedētu, nepieciešams labs apgaismojums.
  • Aspidistras laista mēreni, tās necieš lieku slapjumu. It īpaši saudzīgi tas jādara vēsās telpās – aplej tikai tad, kad augsnes virskārta apžūst.
  • Mājas svētība var ilgi augt vienā podā, kamēr tas pieaug pilns. Pārstādot augu, to var sadalīt vairākos ceros. Svarīgi, lai jaunajam augam būtu vismaz trīs lapas. Lai tas ātrāk sakuplotu, cerus labāk atdalīt lielākus.
  • Aspidistras stāda irdenā augsnē, ko gatavo no komposta, sijātas grants un neitralizētas, ar minerālvielām bagātinātas kūdras attiecībā 1:1:1. Var arī lietot veikalā nopērkamo substrātu telpaugiem, kam pievieno nedaudz mālainas augsnes un sijātu granti.
  • Mājas svētībai ir sekla, virspusēja sakņu sistēma, tāpēc augu nedrīkst stādīt dziļi. Stādi tā, lai sakneņu muguriņas nebūtu apbērtas ar augsni. Svaigi pārstādītu aspidistru nemēslo vismaz mēnesi.
  • Aspidistra ir pacietīgs augs, tomēr aktīvas augšanas sezonā no marta līdz septembrim der to 1–2 reizes mēnesī pamēslot ar komplekso, telpaugiem paredzēto mēslojumu.

Atgādinam, ka, ņemot vērā ārkārtas situācija valstī, visas siltumnīcas apmeklētājiem ir slēgtas. Āra teritorija ir pieejama pastaigām katru dienu no plkst. 10.00 līdz 16.00. Ieejas biļetēm ir piemērota 25 % atlaide. Ar ieejas biļešu cenām (bez atlaides) var iepazīties šeit.

 

Dalīties