Esat laipni lūgti nākt pastaigāties pa āra teritoriju un caur logiem aplūkot ziedošās acālijas, kas atceļojušas uz sev netipisku vietu, lai censtos iepriecināt apmeklētājus un radītu pavasara sajūtu.

Iepriekš ziņojām, ka daži ziedoši acāliju podi ir izvietoti Palmu mājas vestibilā, kur tos var redzēt caur logu. Uz doto brīdi, dārza speciālisti ir papildinājuši apskatāmo acāliju daudzumu, padarot vestibilu vēl krāšņāku. 

Ņemot vērā valstī esošos ierobežojumus, Botāniskā dārza siltumnīcas apmeklētājiem ir slēgtas līdz 6. aprīlim, taču dārza āra teritorija joprojām ir pieejama pastaigām. Par izmaiņām siltumnīcu darbībā LU Botāniskais dārzs informēs mājaslapā un sociālajos tīklos. Ar ieejas biļešu cenām iespējams iepazīties šeit.

Par acāliju kolekciju:

LU Botāniskā dārza acāliju kolekcija ir lielākā acāliju kolekcija Baltijā. Tajā ietilpst aptuveni 130 dažādi kultivāri. Acāliju mājā apskatāmo kolekciju 1956. gadā sāka veidot profesors Rihards Kondratovičs (1932.-2017). Šobrīd vecākie augi kolekcijā ir sasnieguši jau 60 gadu vecumu un iespaidīgu izmēru. Kolekcijā ir apskatāmas arī vairākas Latvijā radītas acāliju šķirnes, piemēram, ‘Sārtais dzintars’, ‘Grācija’ u.c.. Lielāko daļu no šīm šķirnēm ir radījis jau profesors Rihards Kondratovičs, kurš Latvijā plaši pazīstams arī kā āra rododendru šķirņu selekcionārs.

Atkarībā no šķirnes, acālijas zied no oktobra līdz maijam. LU Botāniskajā dārzā viskrāšņākā ziedēšana novērojama ziemā un agrā pavasarī. 

Acālijas pēc ziedēšanas laika iedala agrīnajās, vidēji vēlīnajās un vēlīnajās šķirnēs. Acālijas daudzu citu ziedaugu vidū izceļas ar ilgu ziedēšanas laiku – piemērotos apstākļos viens krūms var ziedēt nedēļām ilgi. Acāliju ziedi visbiežāk ir rozā krāsā, bet ir arī balti un sarkani, ļoti reti – violeti. Ziedi var būt dažādos izmēros, raibi vai vienkrāsaini, ar lāsumiņiem vai punktojumu. Lielākajai daļai šķirņu, ziedi ir bez smaržas, taču LU Botāniskā dārza kolekcijā ir arī smaržīgas acāliju šķirnes.

   

Dalīties