Foto: Ansis Starks

Jaunāko Otrās Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles (RIBOCA2) apmeklētāju un viņu vecāku neviltotu uzmanību piesaistījušais darbs, kurā skulptūra ir telpa rotaļām, no 22. jūlija turpmāk būs apskatāms Latvijas Universitātes (LU) Botāniskā dārza teritorijā. Austriešu mākslinieka Heinca Franka (Heinz Frank, 1939-2020) dzīves laikā pēdējais radītais darbs DAS DRACHEN-NASHORN IM INNERSTEN IST DAS RHINO ODER UMGEKEHRT (PŪĶDEGUNRADZIS PĒC BŪTĪBAS IR DEGUNRADZIS JEB OTRĀDI) parāda šķietami ierobežotas arhitektoniskās vides potenciālu atbrīvot kustību un ļauties fantāzijai.

Mākslas darbs pērn tapa pēc RIBOCA pasūtījuma un tika izstādīts Andrejsalas teritorijā otrās biennāles viss reizē zied ietvaros. Darbs sākotnēji parādījās kā zīmējums 1978. gadā mākslas darbu sērijā DER HINTERGRUND SEI ICH, TIERE IM EIGENENEN ANDEREN ZUSAMMENHANG MIT ARCHITEKTUR, taču pirmo reizi tika pārveidots par reālu vides objektu tikai 2020. gadā Rīgā. Šī pilsētvides elementa vienīgais mērķis ir atpūta, jo Heinca Franka instalācija iecerēta kā pūķa un degunradža formas rotaļu telpa – brīva un publiski pieejama zona, kurā bērni var iesaistīties un atklāt sevi pasaulei. Vienlaikus skulptūra ir abstrakta un iesaistoša jebkura vecuma vērotājam, jo tajā iekodētie mākslinieka vēstījumi piedāvā vairākus interpretācijas līmeņus. Blakus skulptūras astei parādās Franka daiļradē regulārais cauruma motīvs, ko mākslinieks uzskata par sākumu un galu, bet dzīvi – par to, kas notiek pa vidu. “Mana māksla ir telpa starp iekšupvērsto tukšumu un uz ārpusi vērsto iekšpusi,” viņš teicis, piedāvājot aprakstu savam uz āru izvērstajam degunradzim.

Darbs aplūkojams LU Botāniskā dārza teritorijā, Rīgā, Kandavas ielā 2. Vasaras periodā dārzs apmeklētājiem atvērts katru dienu no pl. 10.00 līdz 21.00. Lai iekļūtu botāniskā dārza teritorijā, nepieciešams iegādāties ieejas biļeti. Vairāk par biļešu cenām: https://www.botanika.lu.lv/darba-laiks-cenas/darba-laiks-bilesu-cenas/

Heincs Franks aizgāja mūžībā 81 gada vecumā, divas dienas pēc RIBOCA2 atklāšanas, tādējādi šis ir pēdējais radītais darbs. Tā tapšanu atbalstīja Austrijas Republikas Federālā kanceleja un Austrijas vēstniecība Rīgā, projekts tapis sadarbībā ar Phileas. Darbu DAS DRACHEN-NASHORN IM INNERSTEN IST DAS RHINO ODER UMGEKEHRT (PŪĶDEGUNRADZIS PĒC BŪTĪBAS IR DEGUNRADZIS JEB OTRĀDI) kā dāvanu Rīgas pilsētai ir dāvinājis Büro Heinz Frank un LambdaLambdaLambda galerija (Priština/Brisele), LU Botāniskajā dārzā tas uzstādīts ar Rīgas domes atbalstu Rīgas vasaras kultūras programmas ietvaros.

Rīgas Starptautiskā laikmetīgās mākslas biennāle (RIBOCA) tika dibināta 2016. gadā kā iniciatīva, lai atbalstītu Baltijas reģiona mākslas ainu, veidojot dialogu starp vietējiem un starptautiskajiem māksliniekiem, apmeklētājiem un mākslas profesionāļiem. Tās galvenā darbība ir organizēt biennāli – plaša mēroga laikmetīgās mākslas izstādi, kas Latvijā notiek reizi divos gados.

Dalīties