Liepu aleja, decembris 2021

Latvijas Universitātes Botāniskais dārzs (LU BD) 2022. gadā sāks savas simtgades svinības. Sertificētas dabīgās kosmētikas ražotājs AS “MADARA Cosmetics” kļūst par dārza partneri ziedošanas kampaņā “Kultūrvēsturiskās liepu alejas revitalizācija”. LU BD projektam uzņēmums šobrīd ziedojis 10 000 eiro, kurus administrē LU fonds.

AS “MADARA Cosmetics” ziedotā summa palīdzēs īstenot Botāniskā dārza uzstādīto mērķi uzlabot un atjaunot infrastruktūru. Kā atzīmē AS “MADARA Cosmetics” pārstāvji, arī uzņēmums savā produkcijā izmanto liepziedu ekstraktu.   

BD simtgades svinību laikā ir paredzēti vairāki pasākumi, piemēram, grāmatas “LU Botāniskais dārzs” atklāšana, regulāras sociālās aktivitātes LU BD mājaslapā, sociālajos tīklos, īpaši svētku pasākumi LU BD teritorijā dažādām mērķgrupām, vēsturisko filmu rullīšu demonstrēšana par LU BD, svinīgā sadarbības partneru pieņemšana pie LU rektora prof. Muižnieka, tiks izdota arī BD simtgades pastmarka, kurai tiks organizēti atklāšanas svētki un tiks izveidota arī virtuālā izstāde. 

LU Botāniskā dārza direktors Uldis Kondratovičs par ziedojuma projektu stāsta šādi: “Viens no svarīgākajiem Volfšmita muižas atstātajiem mantojumiem ir Latvijas Universitātes Botāniskā dārza koki, kas daļēji saglabājušies arī mūsdienās. Kultūrvēsturisku vērtību ieguvusi ~125m garā Holandes liepu aleja, kuru veido 62 ļoti kritiskā stāvoklī esošas Holandes liepas. Domājams, ka liepu vecums pašlaik ir tuvu 200 gadiem. Tās savulaik vairākkārt piedzīvojušas galotņošanu, atstājot ~5m augstu stumbru bez vainaga. Līdz sakopšanas darbiem koki potenciāli apdraud vainaga zonā esošos cilvēkus un nekustamo īpašumu. Lai paildzinātu koku, ar bioloģisko un kultūrvēsturisko nozīmi, dzīvotspēju un radītu drošu vidi Botāniskā dārza apmeklētājiem un darbiniekiem, kā arī infrastruktūras funkcionēšanai, nepieciešama neatliekama rīcība kritiskās situācijas novēršanai. Sertificēti arboristi  rekomendē veikt atkārtotu vainaga atjaunošanu līdz iepriekšējai griezuma vietai, samazinot jebkāda veida risku. Tas nozīmē, ka koku vainagi tiktu samazināti par vairāk nekā 30–80%. Ieguldījums būs ļoti svarīgs Latvijas Universitātes Botāniskā dārza tēla saglabāšanai, nodrošinot plašai sabiedrībai drošību un demonstrējot rūpes par zaļo kultūrvēsturisko infrastruktūru urbānajā vidē, tāpēc esam ļoti pateicīgi ziedojumam!” 

AS “MADARA Cosmetics” valdes loceklis Uldis Iltners par sadarbības motivāciju saka šādi: “Dabas mantojuma saglabāšana mums kā uzņēmumam ir ļoti svarīga. Mēs lepojamies ar Latvijas dabas bagātību un smeļamies tajā daudz iedvesmas arī savu produktu izstrādē, saudzīgi un ilgtspējīgi izmantojot Latvijā pieejamos augus kvalitatīvas kosmētikas ražošanā un iepazīstinot ar tiem arī savus eksporta tirgus. Ar prieku atbalstām LU Botāniskā dārza atjaunošanas darbus, sniedzot cilvēkiem iespēju baudīt un iepazīt Latvijas dabas daudzveidību un zaļo kultūrvēsturisko mantojumu rūpīgi iekārtotā teritorijā”. 

Paldies par ziedojumu! 


Par akciju sabiedrību “MADARA Cosmetics”

Akciju sabiedrība “MADARA Cosmetics” ir dibināta Latvijā 2006. gadā un šogad svinēja savu 15 gadu jubileju. Uzņēmums izstrādā, ražo un izplata Ecocert standarta sertificētus, dabīgus kosmētikas produktus. Produktu sastāvā tiek izmantotas kvalitatīvas, Latvijas dabā atrodamas sastāvdaļas, piemēram, gaileņu ekstraktu, bērzu sulu, augu cilmes šūnas. AS "MADARA Cosmetics" ir kļuvis par būtisku eksportētāju, relizējot ~70% apgrozījumu ārpus Latvijas. Pērn uzņēmums apgrozījis ~16 miljonus EUR, kas ir par ~30% vairāk nekā 2019. gadā. 

Par LU fondu 

Jau kopš 2004. gada Latvijas Universitātes fonds nodrošina iespēju mecenātiem un sadarbības partneriem atbalstīt gan LU, gan citas vadošās Latvijas augstskolas, tā investējot Latvijas nākotnē. LU fonda prioritātes ir atbalstīt izcilākos studentus un pētniekus, veicināt modernas mācību vides izveidi, kā arī universitātes ēku būvi un rekonstrukciju.  

Par  LU Botānisko dārzu  

Latvijas Universitātes Botāniskais dārzs dibināts 1922. gadā un tā 15 hektāros var iepazīt Latvijas un pasaules augus - vairāk nekā 6000 dažādības. Kolekcijā ir sugas no dažādām pasaules vietām, tajā skaitā pasaulē retas un apdraudētas sugas, reliktie augi, pārtikā lietojamie, kā arī dažādi citi, kas pārstāv Āfrikas, Amerikas, Āzijas, Austrālijas un Eiropas dažādu silto klimatisko reģionu floru. Tropu tauriņu mājā ir iespējams piedzīvot tropu eksotiku: izjust tauriņu spārnu vēdas, augu smaržu un džungļu klimatu. 

Dalīties

Saistītais saturs

Uzņēmums VENDEN - dārza informatīvais partneris
28.06.2022.

Uzņēmums VENDEN - dārza informatīvais partneris

Aicinām ziedot rododendru stādījumu rekonstrukcijai
06.05.2022.

Aicinām ziedot rododendru stādījumu rekonstrukcijai

Sakopti 78 vērtīgi koki
05.04.2022.

Sakopti 78 vērtīgi koki

Atzīmējot Pasaules Ūdens dienu, uzsākam sadarbību ar uzņēmumu VENDEN
22.03.2022.

Atzīmējot Pasaules Ūdens dienu, uzsākam sadarbību ar uzņēmumu VENDEN