Foto: Kristaps Mednis

Par godu Latvijas Universitātes Botāniskā dārza simtgadei, klajā nākusi grāmata “Latvijas Universitātes Botāniskais dārzs 100 gados”.

Latvijas Universitātes Botāniskais dārzs ir dibināts 1922. gadā un šogad tas svin savu simto jubileju. Tam par godu, LU Akadēmiskais apgāds ir laidis klajā dārza 100 gadu pastāvēšanai veltītu grāmatu. Tajā ir iemūžinātas visas LU Botāniskajā dārzā pašlaik esošās kolekcijas. Savās kolekcijās ir ļāvušas ielūkoties sešas botāniķes Ieva Akmane, Inga Apine, Ingūna Gudrupa, Madara Lazdāne, Inese Nāburga un Mārīte Neperte.  Izdevumā ir lasāma arī līdz šim pilnīgākā informācija par dārza tapšanu pirms 100 gadiem, apkopojot dokumentālas liecības, galvenokārt Latvijas Valsts vēstures arhīvā glabātās. Bez tam ir iezīmēti trīs periodu – pirmās brīvvalsts, padomju okupācijas un atgūtās neatkarības laika atšķirības kolekciju veidošanā un dārza attīstības virzienos. Māksliniece un maketētāja Baiba Lazdiņa kopā ar fotogrāfu Uldi Muzikantu ir izveidojuši dārza vēsturē bagātīgāk ilustrēto  izdevumu. Fotogrāfijas ir tapušas visu 2021. gadu, fiksējot gan ainavu, gan atsevišķus kolekcijas eksemplārus, gan ļaujot ieskatīties dārza apmeklētājiem neredzamajās ikdienas norisēs, piemēram, Krusa viktorijas sēklu sēšanā tropu augu siltumnīcas baseinā vai sugu identificēšanā.

Grāmatu varēs iegādāties LU Botāniskā dārza kasē un, līdz ar citām LU Akadēmiskā apgāda grāmatām, visizdevīgāk LU galvenajā ēkā Raiņa bulvārī 19 vai LU Akadēmiskā apgāda telpās Aspazijas bulvārī 5-132, iepriekš sazinoties ar Intu Sakalovsku (tālr. 67034889, inta.sakalovska@lu.lv; apgads@lu.lv).

Dalīties

Saistītais saturs

Latvijas Universitātes Botāniskais dārzs atzīmē 100. gadadienu
01.06.2022.

Latvijas Universitātes Botāniskais dārzs atzīmē 100. gadadienu

Latvijas Pasts izdod pastmarku Botāniskā dārza 100. jubilejā
30.05.2022.

Latvijas Pasts izdod pastmarku Botāniskā dārza 100. jubilejā

Atklāta grāmata par godu Botāniskā dārza jubilejai
29.05.2022.

Atklāta grāmata par godu Botāniskā dārza jubilejai