Starptautiskais jaunā teātra festivāls Homo Novus sadarbībā ar LU Botānisko dārzu piedāvā performatīvo instalāciju, kuru veidojusi itāļu māksliniece Kjāra Bersani. 

Nezinot, kad pienāks Rītausma,
Es atveru visas Durvis,
Varbūt tai būs Spalvas kā Putnam
Vai viļņu Putas kā Piekrastei.
EMĪLIJA DIKINSONE


Kjāra Bersani darbojas performances, pētnieciskā teātra un laikmetīgās dejas jomā, interpretējot dažādas valodas un vīzijas savās horeogrāfijās un režijas darbā. Viņas darbi, kas bieži tiek izrādīti starptautiskā vidē, rodas dialogā ar dažāda rakstura telpām un galvenokārt adresēti kaimiņam, kurš atrodas blakus skatuvei.

Fumèa ir itāļu vārds, kas tika lietots 12. gadsimtā. Tas nozīmē – dūmi, dūmaka, migla, krītaini tvaiki. Dūmaka ir miglai līdzīga parādība, kurā iztvaikojumu dēļ ievērojami samazinās redzamība. Itāļu horeogrāfe Kjāra Bersani piedāvā skatītājiem doties viņai līdzi dūmakā, lai nokļūtu laikā, kam vēl nav vārda. Kam, iespējams, nekad nebūs vārda – varbūt tas ir laiks, kuru cilvēks nemaz nevar nekā nosaukt. Laiks, kurā cilvēkam nāksies atteikties no sev pazīstamajiem vertikālajiem stāvokļiem un atklāt zemes līmeni – tā spēcīgo smaržu un sakņu neizdibināmos ceļus, ļaujot laikam aizslīdēt un pazust kā dūmakai.

  • Performatīvā instalācija darbosies 6., 7., un 8. septembrī LU Botāniskā dārza pasākumu telpā Šķūnis no plkst. 17.00 līdz 19.00. Apmeklētāji var ierasties jebkurā laikā un uzkavēties, cik ilgi vēlas.
  • Pasākums ir bez maksas, iegādājoties LU Botāniskā dārza ieejas biļeti.
 

Dalīties