Pagaidu novietnes izveide pārstādāmo augu uzglabāšanai. Foto: Inga Langenfelde

Līdz ar pirmajām rudens vēsmām ir sākušies tematisko ekspozīciju “Augu bioloģiskās un morfoloģiskās grupas” un “Ārstniecības augi” izveides darbi.

Latvijas Universitāte ir partneris Dabas aizsardzības pārvaldes LIFE integrētajā projektā “Natura 2000 aizsargājamo teritoriju pārvaldības un apsaimniekošanas optimizācija” (LIFE-IP LatViaNature). Viena no projekta aktivitātēm paredz, izmantojot esošo infrastruktūru un augus, aptuveni 4000 kvadrātmetru platībā izveidot divas ekspozīcijas: “Augu bioloģiskās un morfoloģiskās grupas” un “Ārstniecības augi”. Darbus veic SIA “Alejas projekti”.

Rudenī, kad ir labākais laiks pārstādīšanai, jau ir izrakti un pārziemošanai sagatavoti teritorijā esošie augi, kurus vēlāk iestādīs kādā no abām ekspozīcijām. Līdz nākamā gada oktobrim, kad darbiem ir jābūt pabeigtiem, ir plānots sakopt koku vainagus, ierīkot laistīšanas sistēmu, iestādīt augus un ierīkot celiņus. Abas ekspozīcijas dārza apmeklētājiem ļaus iepazīt augu daudzveidību, aplūkot dažādas tiem raksturīgās pazīmes un augšanas īpatnības, kā arī uzzināt par augu izmantošanas iespējām. Ekspozīcijā “Augu bioloģiskās un morfoloģiskās grupas” būs vairāk nekā 500 sugu paraugi: tie demonstrēs augu dažādos pielāgojumus un uzbūves atšķirības, kā arī vairošanās un izplatīšanās īpatnības, kas augiem ļauj izdzīvot un piemēroties atšķirīgai videi, tādējādi dabā nodrošinot sugu daudzveidību. Savukārt ārstniecības augu ekspozīcijā būs aptuveni 300 sugas. Aptuveni puse no tām ir sastopamas Latvijā savvaļā – gan labi pazīstamas, gan mazāk zināmas sugas. Bez tam abas ekspozīcijas būs mājvieta arī vairāk nekā 50 Latvijā reto un apdraudēto sugu paraugiem.

Dalīties

Saistītais saturs