Dažādu formu gaismekļi, kas tapuši “LAMPU MEISTARKLASĒ”

LU Botāniskā dārza Palmu mājas foajē no 2022. gada 25. oktobra līdz 2023. gada 29. janvārim būs skatāma izstāde “DABA RADA un mēs kopā ar to!”. Izstādes, kas gada tumšajā periodā ar no papīra gatavotiem gaismas objektiem izgaismo LU Botāniskā dārza izstāžu telpu, jau ir kļuvušas par skaistu tradīciju.  

Šogad izstādē apskatāmi darbi, kas tapuši šovasar divos ar roksmēluma papīra un dabas materiālu izmantošanu saistītos projektos. Abi projekti māksliniekiem piedāvāja iespēju eksperimentēt, ielūkoties daudzveidīgajā dabas iespēju un papīrmākslas pasaulē un realizēt savas radošās ieceres.

No 7.–13. augustam Ritē, Latvijā ar IAPMA (Starptautiskās papīrizgatavotāju un papīrmākslinieku asociācija) atbalstu notika III starptautiskais IAPMA Papīrliešanas simpozijs, savukārt visas vasaras garumā Dzērbenes radošajā mājā “MEMBERI” ar LVM, KKF un Vidzemes kultūras programmas atbalstu tika realizēts projekts “DABA RADA–2022”.

Simpozijā galvenais uzsvars bija uz dažādu šķiedru papīra izgatavošanu. Tika vārīts un tradicionālā veidā (ar koka āmuriem) sagatavots kozo – griezts un kalcinētās sodas šķīdumā vārīts banānkoks no LU Botāniskā dārza, kā arī izmantoti jau iepriekš sagatavoti augi – papardes, zāle u. c.

Kā pastāstīja viena no projektu vadītājām, latviešu māksliniece Ilze Dilāne, papīra iegūšana no augiem ir vēsturiski senākā metode un tā ir ap 2000 gadu veca. Papīra izgatavošanas pirmsākumi ir meklējami Ķīnā. Lai izgatavotu papīru no augiem, ir nepieciešams liels daudzums augu, tāpēc Eiropā līdz pat Otrajam pasaules karam lietoja papīru, kas bija ražots no lupatām. Arī mākslinieki, lai piešķirtu papīram atšķirīgas krāsas un faktūras, labprāt eksperimentē ar dažādiem tekstila izstrādājumiem, piemēram, pārstrādājot džinsa audumu, var iegūt zilas nokrāsas papīru.

Ar tradicionālo roksmēluma metodi darināts papīrs no augiem vai tekstila izstrādājumiem, ir kā īpašs jaunrades process, kurā katrs no darinātājiem iegūst papīru, kas nav līdzīgs citam – atšķiras papīra krāsa, faktūra: ir manāma šķiedra, pat augu sastāvdaļas. Lai arī pats augu un dažādu tekstila izstrādājumu apstrādes process nav viegls: lai iegūtu papīru, materiāls tiek sagriezts, mērcēts, malts, sasists šķiedrā, vārīts, smelts, žāvēts, mākslinieki to labprāt pielieto, lai realizētu savas radošās ieceres.

Projekta ietvaros Dzērbenes radošajā mājā “MEMBERI” tika īstenotas vairākas darbnīcas: “PAPĪRMĀKSLAS DARBNĪCA”, kurā tika izgatavotas mākslinieciskas, dažādu biezumu un dažādu pieejamo augu šķiedru papīrloksnes; “AUGU DARBNĪCĀ” tika pētītas augu izmantošanas iespējas: kā labāk nokrāsot papīru, šķiedru, tika apgūta batika un dabas druka – ekoprint, kā arī citi paņēmieni; “LAMPU MEISTARKLASĒ” papīrs no augiem pārtapa dažādu formu gaismekļos.

Lai vasarā paveikto parādītu plašākai publikai, abu projektu mākslinieki apvienojās kopīgā izstādē “DABA RADA un mēs kopā ar to!” un tagad tā ir apskatāma LU Botāniskā dārza Palmu mājas foajē.

Projektu vadītāji: Ērika Māldere, Ilze Dilāne, Aigars Lenkevičs un Ērika Zutere.

 

Dalīties

Saistītais saturs

Ziemassvētku ieskaņas tirdzinš
01.11.2022.

Ziemassvētku ieskaņas tirdzinš