Aicinām uz gleznu izstādi, kurā apskatāmi darbi, kas radīti gan sjieji, gan gunbi ķīniešu tradicionālajā gleznošanas stilā.

Izstāde ir veltīta Ķīnas Tautas Republikas diplomātisko attiecību ar Latviju nodibināšanas 32. gadadienai un skaistajiem ķīniešu svētkiem – Čunjandzjie, kuri šogad pēc mēness kalendāra ir 23. oktobrī. Čunjandzjie ir Divu deviņnieku svētki, Krizantēmu svētki un Veco cilvēku svētki. Šajos svētkos ķīnieši dzer krizantēmu tēju vai krizantēmu vīnu. Bērni skolā mācās dzejoļus par krizantēmām un visur notiek krizantēmu izstādes. Ķīnā krizantēmas zieds tiek uzskatīts par talismanu pret visām nelaimēm.

Krizantēma reizē ir zieds un simbols, kas savieno Latviju un Ķīnu, jo abās valstīs to uzskata par savas dzimtenes ziedu.
Ķīnā krizantēma simbolizē rudeni, gudrību, skaisto karalieni, bagātību, kā arī tuvu draugu sarunu pie tējas tasītes.
Latvijā krizantēma ir laimes, optimisma, cerību, senču godināšanas simbols.

Izstādē būs apskatāmi darbi, kas radīti gan sjieji, gan gunbi ķīniešu tradicionālajā gleznošanas stilā.

Gleznošanas studija "Lidojošā ota" ir vienīgā studija Latvijā, kurā kopš 2010. gada var apgūt ķīniešu tradicionālās glezniecības stilus. Studiju ir izveidojusi un vada diplomēta māksliniece, ilustratore un pedagoģe Jekaterina Bai, kura saņēmusi arī Ķīnas Hunaņas Mākslas un zinātņu universitātes pirmās pakāpes diplomu ķīniešu glezniecībā un kaligrāfijā. Kā arī studijā pasniedz vēl trīs pedagogi: Ludmila Liu Fei, Larisa Nikitina, Jeļena Petrova.

Ķīniešu glezniecība ir viena no senākajām tradicionālajām mākslām pasaulē. Tā ievērojami atšķiras no eiropiešiem pierastās attēlošanas mākslas. Ķīniešu gleznas valdzina ne tik daudz ar ārējo skaistumu, cik ar to, kādas īpašas un gandrīz netveramas sajūtas tās izraisa. Tāpēc šajos mākslas darbos var saskatīt ne tikai acīmredzamo, bet arī iekšējo skaistumu, spēku un enerģiju. Guohua ("valsts gleznas") ir ķīniešu tradicionālās glezniecības stils, kam raksturīga augsti attīstīta otas tehnika, ūdenī atšķaidītas tušas krāsu gammas smalkums, līniju plastiskums un izteiksmība, kā arī īpatnējā telpas uzbūve gleznās. Šo stilu veido divi galvenie virzieni – gunbi kā akadēmiskais stils ("cītīgā ota" jeb "tīrais stils") un sjieji stils ("ideju glezniecība" jeb "skiču stils"). Gunbi raksturīgākā īpatnība ir kontūru smalkums un spilgtas krāsas. Gunbi stila darbi ir vissenākie un tie atšķiras ar rūpīgu detaļu izstrādi. Savukārt sjieji stils ir filozofisks, tajā tiek vērtēts simboliskais tēls un gara lidojums. Darbi sjieji stilā tiek gleznoti ātri un ekspresīvi (šķietami pavirši), taču tajos tiek vērtēts, cik katrs otras triepiens ir izjusts, jēgpilns un idejiski dziļš. Ķīniešu kaligrāfija ir viena no senākajām rakstības formām pasaulē, kas attīsta īpašu skaistuma izjūtu. Kaligrāfiju var raksturot kā mākslu, kas dod iespēju izbaudīt gan piesātinātu tušas tecējuma kontūru atveidu, gan vieglu otas pieskārienu papīram, gan rakstu zīmju plūdumu un ritmu.

Mūsdienās Latvijā arvien vairāk pieaug interese par ķīniešu kultūru un mākslu. Ķīniešu kaligrāfija un glezniecība cilvēkus piesaista ar savu spilgto un izsmalcināto stilu. Studija "Lidojošā ota" piedāvā ikvienam apgūt ķīniešu tradicionālās glezniecības dažādus stilus un kaligrāfiju. Nodarbības ir piemērotas visiem interesentiem neatkarīgi no profesionālās nodarbošanās veida – gan ar pieredzi, gan bez pieredzes mākslā.

Izstāde apskatāma no 9. oktobra līdz 30. novembrim Botāniskā dārza Palmu mājas foajē darba laikā.

Dalīties